Trhy pokračují v růstu (Týden 12)

Jednou a dost. Po předchozím nejistém týdnu se trhy opět vzpamatovaly a zamířily výše. Zámořské akciové indexy spíše nepatrně, ty evropské však s plnou parádou. Podnětem pro jejich rychlý růst byly pravděpodobně výsledky voleb v Nizozemí, kde se obávaná strana Gerta Wilderse neumístila tak dobře, jak se mnozí obávali. Navíc i v první předvolební prezidentské debatě ve Francii zvítězil podle médií levicový kandidát Macron. Takže na politické evropské scéně všechno sluníčkové. Ale věřte mediím. Podle nich všechny prezidentské debaty v USA s přehledem a zcela jasně vyhrála o parník Hillary Clinton…

Tím se pozvolna přesouváme do Spojených států. Zasedání tamních centrálních bankéřů nepřineslo nic překvapivého. FED podle očekávání posunul úrokové sazby výše na hranice definované čísly 0,75-1,00 % a v komentáři jeho guvernérka Janet Yellen potvrdila pozitivní výhled ohledně vývoje největší světové ekonomiky a také předpoklad, že „její“ banka bude v tomto roce sazby nadále zvyšovat. Část trhu ovšem překvapilo, že Yellen hovořila pouze o dvou dalších zvýšeních sazeb namísto tří, o kterých se mluvilo na začátku roku. To poslalo níže hodnotu amerického dolaru a naopak výše ceny prakticky všeho ostatního. Zdá se, že klid panující na trzích nemůže přinejmenším krátkodobě nic přerušit. Svědčí o tom i hodnoty VIXu, který se pohybuje neustále poblíž svých historických minim.

Mírným překvapením skončilo naopak zasedání Bank of England. Ze zápisu vyplynulo, že jedna členka bankovní rady již v tomto období poměrně překvapivě hlasovala pro zvýšení úrokových sazeb. To je bráno jako poměrně optimistický signál vzhledem k britské ekonomice.

Právě započatý týden nepřinese žádná dramatická data a události. Sledovaný bude určitě středeční projev Janet Yellen, nicméně nedá se předpokládat, že by guvernérka za poslední týden přišla s něčím mimořádně novým a překvapujícím.

Další pohyb pro v posledních týdnech velice neklidný trh s ropou může přinést zpráva o stavu zásob černého zlata ve Spojených státech a zaujmou také předběžné odhady vývoje výrobního sektoru, které budou vyhlášeny na konci týdne.

Podrobný komentář včetně dalších klíčových čísel a porovnání akciových fondů zaměřených na Čínu najdete zde.