Dobrá čísla ženou trhy (Týden 10)

Pozitivní vývoj na trzích a v největších světových ekonomikách pokračuje. V uplynulém týdnu jsme byli svědky silného růstu hlavních akciových indexů, který byl podložen dobrými fundamentálními daty jak v Evropě, tak také v Japonsku. Ve Spojených státech přinesl silný růstový impuls nečekaně kultivovaný projev prezidenta Trumpa, který pozitivně vnímalo více jak tři čtvrtiny Američanů.

Výborná čísla mají v Evropě na svědomí zejména údaje o vývoji v průmyslu a v nevýrobním sektoru, když právě z nevýrobního sektoru jsme se dočkali nejlepšího čísla za posledních pět let. Kompozitní údaj byl nejvyšším číslem za posledních sedmdesát měsíců. Zvýšila se ekonomická aktivita i objednávky zboží dlouhodobé spotřeby a lepší se také situace na trhu práce. Inflace je meziročně zpět na dvou procentech.

Nejlepší zprávou z Japonska byl údaj o zvýšení meziroční inflace o 0,4 procenta. To je pro zemi, v níž po dekády řádí deflace, skutečně vítaná zpráva. O rozvoji průmyslového sektoru v zemi vycházejícího slunce vypovídá Markit Manufacturing index. Nově ohlášená expanze japonského průmyslu je největší za posledních 35 měsíců a o procento rostly i maloobchodní tržby.

Jak již bylo řečeno, zámořským trhům pomohl vzhůru zejména projev Donalda Trumpa v Kongresu. Nový americký prezident odložil svoji prostořekost a před své posluchače opět předestřel obraz, který prosazoval ve své volební kampani. Rozsáhlá obnova infrastruktury, zrušení Obamacare, mexická zeď a pochopitelně rozsáhlé daňové úlevy, jaké Amerika ještě neviděla. Jen odpovědi na otázku: „kde na to vzít“ a jakýchkoli konkrétních propočtů jsme se zatím nedočkali. V tomto světle tržní optimisty v pátek možná mírně zchladila Janet Yellen. Ta v pátek prohlásila, že rostoucí duh USA není udržitelný v dlouhodobém horizontu. Trump chce ale pro své plány více dluhu a čas tiká. FED si s Trumpem asi ještě užije, jak napsal v pěkném článku kolega Michal Valentík.Zajímavá data byla k vidění i u nás doma. Inflace se již pohybuje nad dvěma procenty, teda nad cílem ČNB a je předpoklad, že by se do léta mohla přiblížit na dohled tříprocentní hranice. To opět zvyšuje šance na dřívější ukončení intervencí proti naší měně ze strany ČNB. Centrální banka přitom garantuje, že v intervencích bude pokračovat minimálně do konce úvodního kvartálu letošního roku. Přitom i z vnitřku bankovní rady jsou slyšet informace o tom, že někteří členové rady věří, že intervence bude možné ukončit už v letošním roce.

Právě započatý týden bude z makroekonomického pohledu zcela jistě velice zajímavým obdobím. V Evropě zasedá Evropská centrální banka a nebude bez zajímavosti sledovat, zda bankéři zareagují na lepšící se ekonomickou situaci na našem kontinentu a rostoucí inflaci. V USA budeme seznámeni s čísly z ostře sledovaného trhu práce.

Podrobný komentář včetně dalších klíčových čísel a mimořádně zajímavý graf týdne najdete zde.